januari 2014
M D W D V Z Z
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archive for januari 4th, 2014

DAST bijeenkomst, Halley 29-dec-2013

Aanwezigen: Felix Bettonvil, Dennis van Delft, Patrick Duis, Herman ten Haaf, Yigal Herstein, Ivar Kooren, Emil Kraaikamp, Arnoud van Kranenburg, Dennis Put, Carlo Veld

Bedoeling van de meeting was feedback van de experts uit zonne-fotograferend Nederland te krijgen en input van Felix als DOT-ervaringsdeskundige.

In telegramstijl worden de belangrijkste conclusies van de dag weergegeven:

1) Een smalband-filter kan het beste in situ worden gekalibreerd. De specificaties van leveranciers zijn niet betrouwbaar genoeg om vanuit te kunnen gaan.
2) Er worden vraagtekens gezet bij het live kunnen tonen van beelden aan het publiek. De datastream is te groot en de nabewerking van de mooie foto’s kost relatief veel tijd. Idem met een livestream via internet. De invloed van de luchtonrust op een dergelijke grote kijker is (te) groot.
3) Voor een livestream kan overwogen worden om een 150mm Lunt (nog aan te schaffen) te gebruiken. Die was al in het plan voorzien en zal in de toekomst gepiggybacked worden aan de hoofdkijker. Deze Lunt refractor is minder gevoelig voor seeing vanwege de kleinere apertuur.
4) Een afsluitbaar diafragma voor de hoofdspiegel is geen goed idee. Dit beïnvloedt de luchtstromingen rond de hoofdspiegel te veel waardoor de hoofdspiegel niet meer vrij in de lucht staat.
Opmerking Felix Bettonvil 1/3/2014:
“Ik zou zeggen dat het wel kan, maar het ontwerp is ingewikkelder omdat het ‘deksel’ achter de spiegel opgeborgen moet worden. Tevens moet het ‘fail safe’ zijn.”
5) Een CFD (Computational Fluid Dynamics) analyse is onnodig voor de kijker. Wel moet de hoofdspiegel in de wake van de zijwaardse lucht komen te staan. De wake wordt zeker beïnvloed door de ommuring. Om toch hiervan gebruik te maken, zal de kijker misschien op een uitschuifbare zuil geplaatst moeten worden. Hierdoor is een actieve luchtregeling rond de hoofdspiegel niet meer noodzakelijk.
Voor optimale beelden is een luchtstroom door de kijker noodzakelijk. Windstilheid is niet preferabel voor de kwaliteit van de beelden uit de kijker.
6) Ideeën om de temperatuur en luchtvochtigheid rondom de kijker constant te houden zijn o.a. om een sproeier rond de kijker aan te zetten, plastic witte platen rond de kijker te plaatsen, alles rond de kijker wit te verven (verf met TiO2)
7) Yigal heeft een simulatie gerund over het verschil tussen een truss met kogels (zuivere trekstaaf) en een truss die ingeklemd wordt (knikstaaf). De eerste wordt vaak in amateurtelescopen toegepast, de tweede vaak in professionele telescopen. De simulatie gaf aan dat de trussverbinding stijver wordt indien deze ingeklemd wordt bij gelijke geometrie van de truss-staven. Omdat we hier niet zeker van waren, is dit voorgelegd. Dit punt werd door Felix bevestigd.
8) Het is raadzaam om de heatstop te beschermen tegen reflecties. Hiervoor is gewoon een aluminiumplaat geschikt.
9) De heatstop moet nauwkeurig uitgelijnd zijn tov de secondaire spiegel om een goed beeld te garanderen. Het idee van één spidervane die zowel de secondaire spiegel als de heatstop vasthoudt in hun gemeenschappelijke zwaartepunt is zeker een te overwegen optie hiervoor.
10) Heatstop input. Omdat dit minder bekend was bij Herman en ondergetekende, was hiervoor input van Felix gewenst:
1. Heatstop van koper maken en met zilver hardsolderen.
2. Temperatuur van de heatstop moet onder de 1000K blijven bij invallende zon.
Opmerking Felix Bettonvil 1/3/2013:
“Smeltpunt soldeerverbinding ca. 700 graden”
3. Voorkant van de heatstop, optisch vlak polijsten, verzilveren en een SiO coating geven.
4. Bij de DOT wordt 6l/min koelmiddel rondgepompt. Dit wordt wel laminair gehouden.
5. Ethyleendiglycol, anti-algenmiddelen toevoegen aan demi-water is aan te raden. Houd de
voorraadtank met water gescheiden.
6. Koelkanaaltjes hoeven geen spiraal van Archimedes te zijn, mag ook gewoon zigzagpatroon.
Buitenom wel een luchtstroom om wervelingen te voorkomen.
7. De topring is een gevoelig element. Zorg voor een goede afscherming!
Opmerking Felix Bettonvil 1/3/2014:
“Deze zin snap ik niet helemaal. Ik denk je bedoelt hier te zeggen de onderkant van de spider en topring die beschenen worden door de felle zonneschijf bij pointen van de telescoop?”
11) Het is aan te raden om grijsfilters te gebruiken om de belichtingstijden van alle camera’s binnen een factor 2 ongeveer gelijk te maken. Deze ervaring komt uit de speckle- reconstructietechniek. Het lichtzwakste beeld zal waarschijnlijk het narrowband H-alpha beeld zijn. Een filterwheel is echter overkill. Ook moet de belichtingstijd binnen 20ms liggen.
12) Omdat het narrowband H-alpha beeld van de kijker waarschijnlijk het zwakste is, kan hierop geen rechtstreekse specle-reconstructie toegepast worden. Om die reden is het alternatieve idee om een relatief breedbandig filter op 651nm te gebruiken voor een zonsopname. Hierop wordt dan de specle-reconstructie gedaan en rechtstreeks overgezet naar de narrowband Halpha opname. Dit beeld is aanzienlijk lichtsterker.
13)Door bovenstaande breedbandige filter kantelbaar te maken, is de doorlaat regelbaar. Hierdoor kan alsnog een breedband Halpha filter gemaakt worden die de Doppler- verschuiving van protuberansen laat zien.
14) Beamsplitter, met name naar H-alpha deel, 5R/95T laten maken. 15)Er is momenteel geen experimentele statistiek beschikbaar wat de beste foto’s oplevert,
specle-reconstructie of lucky imaging. Theoretisch zou specle-reconstructie beter moeten zijn. Echter, hierover is, zeker onder amateurs, te weinig experimentele data beschikbaar. Omdat voor specle-reconstructie een significant grotere datastroom nodig is, is het raadzaam om eerst te bepalen wat beter werkt voordat tot aanschaf van hardware voor dit doel wordt besloten.
16) Wensen en eisen aan de camera’s:
1. De CaK camera sowieso vanwege de golflengte backilluminated, de andere cameras preferabel
backilluminated en anders frontilluminated.
2. 12bits camera is genoeg. 16bits is overkill.
3. 8-12μm pixels vanwege Nyquist sampling, Airy disc is ongeveer 25μm diameter, en een 25mm
diagonaal, dus 10MP
4. Framerate ongeveer 10beelden/s.
Opmerking Felix Bettonvil 1/3/2014:
“Alleen als dit financieel haalbaar is! Leidraad moet QE curve zijn. Als die goed genoeg is (zeg >30-40% bij 390nm) dan voldoet ook front illuminated.”