januari 2021
M D W D V Z Z
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Een journalist van de lokale krant , Wim Poels, interviewt het project team over het zonneproject van sterrenwacht Halley.

Afb082

Hieronder volgt het artikel wat is verschenen in de lokale nieuwskrant:

“Lang gekoesterde wens Halley gaat in vervulling:

‘Niets is zo mooi als naar de zon te kijken’

HEESCH/VINKEL – Het is al een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. Publiekssterrenwacht Halley, tussen Vinkel en Heesch, heeft een ton subsidie gekregen voor onder meer de bouw van een zonnetelescoop. Over een jaar kunnen liefhebbers er live kijken naar zonnestormen, zonnevlekken en andere spectaculaire effecten op de ster die ons van onze energie voorziet.

Door Wim Poels

Al zo’n 25 jaar geleden dachten de leden van Halley na over de aanschaf van zo’n apparaat. Heel even dan, want de kosten bleken veel te hoog voor een dergelijk amateurgezelschap. Maar met het voortschrijden van de techniek is dat veranderd. Nog altijd is er een forse investering nodig. Maar dankzij steun van de provincie en de EU, die elk een halve ton bijdragen, en vooral een flinke eigen inzet van kennis en arbeid is het mogelijk om de Dutch Amateur Solar Telescope DAST te bouwen.
Er zijn verschillende redenen voor de publiekssterrenwacht om zo’n zonnetelescoop te willen hebben. Een belangrijke is om het grote aantal bezoekers ook overdag zelf door een telescoop te laten kijken. Jaarlijks bezoeken zo’n 5000 belangstellenden de sterrenwacht en een groot deel daarvan bestaat uit schoolkinderen die onder lestijd komen. Aan sterren valt er dan niks te zien.
Daar komt bij dat kijken naar de zon ongemeen boeiend is, ook voor de leek. “Er is niets zo mooi als naar de zon te kijken”, vertelt projectbeheerder Dennis van Delft. “Als je kijkt naar de sterren of planeten, dan ziet de oppervlakkige toeschouwer voortdurend hetzelfde. Maar op de zon zie je zonnestormen, zonnevlekken en dergelijke. Elke paar minuten is deze ster anders. Vooral de laatste tien jaar is het kijken naar de zon heel populair geworden.”
“We kunnen die bewegingen bovendien live in het auditorium laten zien”, vervolgt Herman ten Haaf. Hij bouwt telescopen voor de veeleisende amateur. “Daar kun je dan weer hele verhalen aan ophangen.”

Educatie
Educatie en bewustwording zijn tenslotte twee belangrijke speerpunten van de sterrenwacht. “Sterren zijn de basis van alles wat we kennen. We zijn allemaal sterrenstof”, zegt Ten Haaf. Van Delft: “Ook is het goed om te laten zien hoeveel energie de zon geeft.”
Een zonnetelescoop is bepaald iets anders dan verrekijker met een eclipsbrilletje. De heren van Halley beloven dat de DAST een van de meest geavanceerde zonnekijkers voor amateurs in Europa wordt. De telescoop krijgt straks enkele filters, die het licht van verschillende frequenties doorlaten. Zo kun je bijvoorbeeld specifiek kijken naar elementen als waterstof of helium. Die beelden zien er anders uit en daar kan de kijker ontwikkelingen uit afleiden. Omdat licht dat van je afgaat een andere frequentie heeft dan licht dat naar je toekomt, net als bijvoorbeeld het geluid van een ambulance verandert als die voorbijrijdt, is het ook mogelijk om bewegingen van stormen te zien.

Planetenpad
De zonnetelescoop is niet de enige nieuwigheid die de sterrenwacht het komend jaar ontwikkelt. Er komt ook een planetenpad. Dat ons zonnestelsel op schaal in de vorm van een fietstocht. Het pad begint zo’n tien kilometer van de sterrenwacht. Bij het natuurcentrum Slabroek in Uden komt een zuil met een speldenknopje, Pluto. “Het is weliswaar geen planeet, maar de mensen vinden toch dat die erbij hoort”, meent Van Delft. Via Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, Mars, Aarde, Venus en Mercurius komt de fietser uiteindelijk bij Halley, waar een 2,3 meter grote bol de zon verbeeldt.

Publiekstrekker
De publiekssterrenwacht hoopt met alle nieuwe initiatieven een nog grotere publiekstrekker te worden. Het is dan ook de bedoeling dat Halley in het seizoen wat vaker op bijvoorbeeld zaterdagen open gaat. “Via de VVV bijvoorbeeld kunnen toeristen aan de fietstocht komen. En ook voor scholen worden we aantrekkelijker”, denken Van Delft en secretaris Maarten Geijsberts. “Zij kunnen hier allerlei projectjes omheen bouwen.” Zelfs voor studenten sterrenkunde wordt Halley een klein paradijsje, zo voorspellen de heren.
Een ton lijkt veel geld. Toch was de oorspronkelijke begroting het dubbele. Halley vroeg subsidie uit de provinciale leefbaarheidspot. Brabant zag het wel zitten, maar had nog maar de beschikking over een halve ton. “Met dat bedrag had het geen zin om te beginnen”, vertelt Ten Haaf. Daarom wees de provincie op het bestaan van het met Europees geld bestaande Leader-fonds. Dat wilde eenzelfde bedrag ter beschikking stellen.
Met zo weinig middelen zijn de medewerkers van Halley gedwongen zoveel als mogelijk zelf te doen en bovendien het bedrijfsleven te vragen om bijdragen. “Een bijdrage leveren kan bijvoorbeeld goed zijn voor het imago van een bedrijf”, meent Geijsberts. “Of het kan een uitdaging zijn om een onderdeel te maken.” Zo is er al een bedrijf dat het doek voor over de telescoop wil leveren. Dat vindt het mooi om door zo’n voorbeeldproject te laten zien waartoe de onderneming in staat is.

sterrenwacht-halley-1024x682

Zie hier het originele artikel: http://bernheze.gezien.nl/nieuws/sterrenwacht-halley-krijgt-zonnetelescoop.html

Comments are closed.