Als Volkssterrenwacht Halley is het onze taak om de bezoekers  door onze telescopen naar de sterrenhemel te laten kijken om zo de maan, planeten, en sterrenstelsels met eigen ogen te aanschouwen.
Eén ding ontbreekt echter En dat is het waarnemen van onze eigen zon.
En dat is jammer want juist het waarnemen van de zon is veel en veel interessanter dan de statische sterrenhemel.

Met de juiste instrumenten kunnen we de vele dynamische processen waarnemen die zich real time voor je ogen afspelen. En als je dat ook nog doet in verschillende golflengtes dan is dit een veel indrukwekkender gewaarwording in vergelijking tot die sterrenhemel.
Reeds vanaf de oprichting van de sterrenwacht in 1987 was de gedachte om naast de nachttelescopen ook een speciale zonnekijker te realiseren.
Het is er nooit van gekomen om de simpele reden dat dit in die tijd veel en veel te duur was. Dat was alleen weggelegd voor de professionals.

Nu echter 26 jaar verder komt daar verandering in.
Er zijn voor de hobbyist tegenwoordig redelijk geprijsde zonnekijkertjes beschikbaar gekomen. Die laten toch al op zeer bescheiden schaal leuke dingen zien.
Echter om betere en scherpere beelden te verkrijgen in verschillende golflengtes is nog steeds een gespecialiseerde zonnetelescoop nodig. Bij sterrenwacht Halley en in de astronomische verenigingen in Nederland is de expertise aanwezig om zo’n speciale telescoop te ontwikkelen.
Daar zijn inmiddels al vele studies aan verricht.

Deze speciale zonnetelescoop moet komen in een speciale zonnekoepel die naast de twee andere koepel moet komen.
De bezoekers van onze sterrenwacht kunnen nu dus ook overdag een bezoek brengen en bij helder weer kennis nemen van de extreme explosies op de zon. Dat kan op twee manieren. Natuurlijk met een blik door deze zonnetelescoop maar ook  geeft de moderne computer en beamer techniek de mogelijkheid om de diverse beelden life op het grote scherm te projecteren in ons auditorium.

Voor deze speciale en unieke zonnetelescoop hebben we dan ook deze speciale website.

Deze telescoop heeft ook een naam. DAST: Dutch amateur Solar Telescope.

Halley zuidzijde

Halley zuidzijde

De DAST wordt een zonnetelescoop die uiteindelijk in meerdere golflengtes en in hoge resolutie de zon moet gaan waarnemen. Er liggen hiervoor reeds ontwerpen op tafel hoe dit vorm moet gaan krijgen. Of we alles op termijn kunnen realiseren wat we voor ogen hebben is nog moeilijk te zeggen. Er is voldoende technische kennis onder de betrokken mensen aanwezig en dat maakt het zeer verleidelijk om de uitdaging aan te gaan.

We hebben daarvoor wel de hulp van sponsors nodig, daar staat of valt het project uiteindelijk mee. De  instrumenten en filters die we op de telescoop willen aanbrengen zijn technisch zeer geavanceerd  en worden wereldwijd door enkele leveranciers gebouwd. Aan elk instrument en filter hangt een prijskaartje. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat de bouw van de zonnetelescoop gefaseerd zal gebeuren.  Zodra we een geschikte  telescoop hebben die als basisinstrument gaat dienen krijgt het project een concrete status.

Onze hoop is er op gevestigd dat we een telescoop van een publiekssterrenwacht kunnen overnemen die momenteel niet meer in gebruik is.  Dit instrument is dankzij de constructie uitermate geschikt voor onze doeleinden.  Op het moment dat we er zicht op hebben of we deze telescoop in langdurige bruikleen verkrijgen zal  de derde koepel worden gebouwd waarna het instrument er een plek krijgt.

De eerste stap in zonwaarnemingen zal in  H alpha worden gedaan. Daartoe moet er een speciaal filter worden aangekocht dat geschikt is voor de opening van de telescoop. Vanaf het moment dat de telescoop met dit filter operationeel wordt ingezet is de DAST  geboren maar nog wel in zijn allereerste fase . We kunnen dan  al prachtige zonnebeelden tonen.

Ons doel zal gericht worden op het verder uitbouwen van de telescoop met filters voor Helium-, Calcium- en Natriumdetectie zodat er op den duur simultaan in deze verschillende golflengtes kan worden waargenomen. Aan de telescoop worden  meerdere camera’s gekoppeld die de beelden vastleggen en in de sterrenwacht live projecteren voor het publiek. Tevens willen we deze beelden via internet toegankelijk maken voor iedereen.

Daarmee zal de DAST een uniek instrument worden dat nationale zoniet internationale allure gaat krijgen. De educatieve waarde zal voor het onderwijs en voor het grote publiek van grote betekenis worden!