Als DAST team mogen ons verheugen in een zeer breed gedragen belangstelling. Dat bleek al bij de allereerste mededelingen begin 2011.

Vanuit sterrenkundig Nederland is met bewondering en zekere verbazing gereageerd op onze ambitieuze plannen voor een geavanceerde zonnetelescoop. De gepresenteerde plannen zijn toch niet te realiseren door een vrijwilligersorganisatie? Veel te ambitieus.

Van meet af aan hebben wij ons dat gerealiseerd en het is ook altijd de insteek geweest om zoveel mogelijk vakdisciplines vanuit de astronomische amateur wereld erbij betrokken te laten zijn. Dat dit gelukt is zal duidelijk zijn.

De hele engineering in al zijn breedte is door “amateurs” gerealiseerd.

Als volkssterrenwacht kunnen wij straks een unieke publiekservaring aanbieden. De zon in al zijn verscheidenheid “levensgroot” op een scherm projecteren en daar een leuk verhaal omheen presenteren, dat heeft er toe geleid dat wij hiervoor een subsidie van bijna € 100.000 hebben ontvangen.

Ook vanuit de particuliere hoek is er belangstelling. Een wel heel goedgevige amateur astronoom heeft ons ook een zeer genereuze gift gedaan.

Toch is het met deze financiële steun niet voldoende om 100% van het project uit te voeren, we zijn daarom altijd op zoek naar meerdere sponsoren. Voor ons project moet er namelijk veel worden ingekocht en worden gemaakt, hier speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol.

Met diverse bedrijven zijn er afspraken dat zij op één of andere manier ons project willen sponsoren. Hoewel wij daar natuurlijk de nodige aandacht aan schenken is dat niet eens zo de reden.

De ambities die het DAST project uitstraalt en de inzet van al die vrijwilligers is wat het bedrijfsleven zo aanspreekt.

We geven dan ook graag een overzicht van onze sponsoren.

Hemimex B.V. Rosmalen

Hemimex_Logo

 

Voor de montering moeten er verschillende nieuwe onderdelen gemaakt worden, daarvoor is natuurlijk materiaal nodig.

De firma Hemimex in Rosmalen is leverancier van deze materialen en heeft dat met een wel zeer aantrekkelijke korting geleverd.

 

Hemimex overhandiging2 Hemimex overhandiginging1

Hier overhandigd de directeur Karel van Hemert de materialen aan Herman ten Haaf van sterrenwacht Halley. Tevens nog een plaatje van alle gesponsorde materialen achter in de auto.

Karel onze hartelijke dank!

 

 

 

 

 

 

 

Astromarket Oostvogels

De zonnetelescoop is een complexe telescoop. Om de bediening van deze telescoop de vereenvoudigen kan deze worden bedient met een Smartphone of laptop via de draadloze WiFi interface.

Jim Oostvogels van Astromarket.be heeft de hiervoor benodigde SkyFi adapters geschonken, hartelijk dank Jim!

Astromarket Oostvogels


Jim aan het werk

Jim Oostvogels op de astrofotografiedag voorjaar 2014.

2x SkyFi Astromarket.be aug 2014small

Hier showen Soren Ottenhof en Patrick Duis van sterrenwacht Halley de door Astromarket.be geschonken SkyFi adapters. 1 is voor de DAST zonnetelescoop en de tweede is voor de Zeiss Coude die naar de grote koepel verhuisd.

 

Sidereal Technology

Sitech logo

 Dan Gray

De zware Zeiss montering van de Zonnetelescoop moet nauwkeurig bestuurd worden. Dit gaan we doen met de SitechII servocontroller. Deze unieke besturing ondersteund ook de hoge resolutie encoders die op de assen van de montering zitten. Dan Gray van Sidereal Technology heeft een mooie korting gegeven op deze besturing!

Dan! Hartelijk bedankt!

ServoControllerIIs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baaijens Constructie B.V.

Baaijens - logo

 

 

 

Baaijens voorgevel

 

De tentkoepel voor de zonnetelescoop wordt geconstrueerd door Baaijens Constructie B.V. uit Oss, ook voert Baaijens modificaties aan de grote onderdelen van  de Zeiss montering uit.

 

 

 

Naast de unieke expertise die Baaijens bezit op het gebied van speciale constructies heeft ze ook een groot aantal man- en machineuren gesponsord.

De firma van den Broek Techniek Oss aan de Spaanderstraat heeft voor ons  enkele grote en zwaardere onderdelen voor de montering mechanisch nabewerkt, hiervoor hebben zij één van hun grote DMG 5 assige bewerkingscentra moeten inzetten.Baaijens3

Baaijens4

 

 

 

 

 

 

 

Hier probeert directeur Geert Baaijens het bewerkte poolashuis aan Herman ten Haaf te overhandigen. Waarop Herman zegt, leg het maar op de tafel Geert, mij te zwaar.

Baaijens2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geert merkt nog op dat zij, zoals vele bedrijven, vaak benaderd worden voor een sponsoring.

Voor Sterrenwacht Halley heeft hij een uitzondering gemaakt omdat dit een project is dat zeer dicht tegen hun eigen activiteiten als technisch bedrijf aanligt.

Het hele project en onze betekenis voor de regio en scholen spreekt hem zeer aan.

Geert, heel erg bedankt.

 

De buurman van van den Broek techniek Oss is Baaijens constructie. De ideale combinatie van verspanen en constructiewerk onder één dak.

Toen wij directeur Geert Baaijens benaderden met de vraag voor een sponsoring zag hij ogenblikkelijk de link tussen zijn beide bedrijven en hetgeen waar sterrenwacht Halley mee bezig is.

Een uniek project waar mechanica en constructiewerk samen komen.

Gezien het grote maatschappelijk belang van de sterrenwacht in onze regio heeft Geert ons een zeer aanzienlijke korting willen verlenen op zowel verspaningsgebied als op het constructie werk van de koepel.

Baaijens koepel gereed 21 okt. 2014

Geert Baaijens

Medewerkers van Baaijens heffen het glas op het gereedkomen van de koepel.

Van links naar rechts: Bram, Leroy, Bert, Herman, Pedro (inzet: Geert Baaijens)


Hijskraan

 DSCN3107

 

Geert we danken je opnieuw voor je genereuze aanbod. We feliciteren je ook met het geweldige team medewerkers. Het was en is ons een waar genoegen om met jullie samen te werken.

Dus ook alle betrokken mannen onze hartelijke dank.

 

Maas Coatings Groep B.V.

Maas Coatings Groep Logo

 

 

 

 

Alle losse onderdelen van de zonnekoepel zijn bij de firma Maas coating Group voorzien van een mooie laag poedercoating.

Kleur wit natuurlijk want het is een zonnekoepel.

Ik had het genoegen het hele poederproces van nabij mee te mogen maken. Jan wat een mooi bedrijf: een wirwar van transport banen waar overal producten aanhangen om gepoederd te worden. De foto’s geven een impressie van onze koepeldelen aan de transportbaan, richting poedercabine, richting oven en tenslotte alles netjes verpakt voor transport.

Maas Coating groep heeft de hele bewerking van voorbehandeling tot eindaflevering volledig gesponsord.

Toen wij hierover contact opnamen herinnerde Jan Maas zich dat zij ook zo’n 15 jaar geleden hun toen pas in gebruik genomen nieuwe pand ter beschikking hadden gesteld om ons de gelegenheid te geven aan onze ook pas verkregen radiotelescoop te sleutelen.

Jan tijdens onze handdruk zei ik je: je bent een goeie. En dat is gemeend natuurlijk. Onze hartelijke dank hiervoor.

In de poedercabine (18)

Klaar om te poederen (3)

 

 

 

 

 

 

Naar de oven

Klaar voor transport

 

 

 

 

 

Klaar voor transport (4)

 

Jan Maas bedankt 08-12-2014 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro-face Benelux B.V.

Pro-face logo

 

 

Natuurlijk moeten er een groot aantal zaken aan de zonnetelescoop en de koepel betrouwbaar en veilig worden bestuurd. Het team van Pro-face Benelux heeft hiervoor een prachtig wide screen aanraak bedieningspaneel (HMI/PLC) gedoneerd.

Hierin gaat de door het DAST team ontwikkelde software draaien op het betrouwbare VxWorks real-time operating system. Geen windows systeem dus, want als regen dreigt moet ten allen tijde de telescoop worden geparkeerd en de koepel worden gesloten. Het scherm kan hiervoor ook op afstand worden bediend met een pc of zelfs een smartphone. Ook zitten alle beveiligingen voor het openen en sluiten van de koepel verwerkt in de besturings software.

De Japanse kwaliteitselektronica van Pro-face maakt dit alles mogelijk en we danken daarom het Pro-face Benelux team voor deze genereuze donatie.
Pro-face

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poly-Ned B.V.

Logo

 

 

 

 

De nieuwe zonnekoepel is ontworpen als een geheel openklapbare koepel, dat betekent dat de koepel afgedekt moet worden met een zeer stevig maar soepel doek.

De firma Poly-Ned in Steenwijk is een gespecialiseerd bedrijf die de meest prachtige projecten uitvoert met doek, ook hebben zij ervaring met sterrenwacht koepels. Zo hebben zij bijvoorbeeld de koepels van de Dutch Open Telescope (DOT) op La Palma en de Gregor op Tenerife voorzien van doek.

Het lag dan ook in de rede om hen te vragen om ook ons doek te leveren.

Hoewel het een kleine koepel voor hen is hebben zij graag gehoor gegeven aan onze vraag en het doek tegen een wel zeer aantrekkelijke prijs geleverd.

Wij danken de directeur Simon Visser voor dit sympathieke gebaar.

derde-koepel-3-2-2015-11bwkl

derde-koepel-3-2-2015-14bwkl